BRITANSKI NAUČNICI OTKRILI KOJE MAČKE ŽIVE NAJDUŽE: Ishod studije je ŠOKANTAN, niko ne veruje da se RADI O NJIMA
Saznajte koja rasa mačke živi najduže, Foto: Profimedia

morate znati

BRITANSKI NAUČNICI OTKRILI KOJE MAČKE ŽIVE NAJDUŽE: Ishod studije je ŠOKANTAN, niko ne veruje da se RADI O NJIMA

Istraživači su otkrili koliko dugo živi u proseku koja rasa. Istraživanje je bilo sprovedeno samo u Velikoj Britaniji, ali podaci su generalno primenljivi širom sveta.

Objavljeno:

Njihovi podaci pokazuju da će burmanske mačke verovatno živeti najduže – preko 14 godina, a sfinks mačke najkraće – nešto više od šest godina. sijamske će živeti oko 11, a bengalske oko osam godina.

Podaci istraživanja su važni za potencijalne vlasnike, razne organizacije za usvajanje mačaka i veterinare.

„Ono što mi radimo je da vlasnicima mačaka dajemo određeni nivo statističke sigurnosti, dok se pre toga koliko dugo žive u proseku samo nagađalo“, rekao je za The Guardian Den O’Nil, koautor studije sa Kraljevskog veterinarskog koledža (RVC) Gardijanu.

Ono što mi radimo je da vlasnicima mačaka dajemo određeni nivo statističke sigurnosti
Ono što mi radimo je da vlasnicima mačaka dajemo određeni nivo statističke sigurnostifoto: Profimedia

Studija je objavljena u Journal of Feline Medicine and Surgery i zasnovana je na podacima od 7.936 mačaka koje su registrovane da žive u zemlji. Konkretno, analizirali su one koje su uginule između 1. januara 2019. i 31. marta 2021. kako bi izračunali prosečnu starost.

Prema podacima, ženke koje su sterilisane i mešanke trebalo bi da žive najduže

Podaci su pokazali da je prosečan životni vek mačaka 11,7 godina. Postoji razlika među polovima: ženke će živeti u proseku 12,5 godina, a za muškarce se može očekivati 11,2.

Takođe su otkrili kako mačke koje su melezi ili mešanci (što je 88 odsto analiziranih) imaju duži životni vek od čistokrvnih, za oko godinu i po dana.

„Ako je nečija želja da ima mačku koja će duže da živi, naša statistika mu daje do znanja da je u tom slučaju najbolje da kod kuće drži ženku mešanke“, dodao je O’Nil.

Podaci su takođe pokazali da nekastrirane mačke imaju kraći životni vek, a one sa optimalnom težinom žive duže od onih sa viškom ili manjkom kilograma, prenosi Jutarnji.hr.

BONUS VIDEO:

03:05

ISKUSNI DRESER OTKRIVA KAKO REAGOVATI KAD VAS PAS NAPADNE! Pripitomio AGRESIVNU dogu od 70 KG mišića koja je bila na CRNOJ LISTI

(Espreso / N1 / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.